Sosyal Medya Uzmanı nedir sorusu son zamanlarda bir hayli sorulmaya başladı. Sosyal Medya Uzmanı Olmak İçin Bilmeniz Gerekenleri bu yazımızda sizler için derledik. Günümüz teknoloji çağı olduğundan ve sosyal medya geçtiğimiz yıllara oranla çok fazla kullanıldığı için bu alanda bir meslek ortaya çıktı. Bu meslek ‘Sosyal Medya Danışmanı‘ olarak adlandırılmaktadır. Sizde nasıl sosyal medya uzmanı olabilirim diye düşünüyorsanız bu yazımız tam sizin için.
Sosyal Medya Danışmanlığının Olumlu Yönleri
Öncelikle kendi işinizin patronu olacağınız için bu en büyük avantajlarından birisidir. Çalışacağınız saatlere, çalışma iş gücünüze ve kazanacağınız ücrete bizzat kendiniz karar verirsiniz. Üstelik bu iş için her sabah erkenden kalıp gitmek zorunda olduğunuz bir ofiste olmasına gerek yoktur. Sizde gezmeyi ve çalışırken özgür olmayı seviyorsanız bu mesleği tercihlerinize eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Kendi işinizin patronu olmanın maalesef ki bir takım zorlukları bulunmaktadır. Kendi gelişiminiz için bir şeyler öğrenip yapacağınız işi ileri düzeye getirmeye çalışmanız gerekmektedir. Kendi kariyeriniz için kendiniz çabalamalısınız.
Ayrıca kendi işinizi yaptığınız için özgür hissetmeniz çok normal fakat sorumluluklarınızı da yerine getirmek zorundasınız. Örneğin gelen talepleri zamanında karşılayıp müşterilerle aranızdaki güven duygusunu sağlamlaştırmalısınız.
Sosyal Medya Danışmanlığının Olumsuz Yanları
Girişimcilik her ne kadar özgürlükle bağlantılı bir meslek olsa da yanlış durumlara takılmamak gerekir. O özgürlüğe fazla kapılıp aslında yapmanız gereken şeyleri görmezden gelip önemsememezlik yapmamalısınız. Girişimci demek aslında patron demek olduğu için, eğer yanınızda çalıştıracağınız personelleriniz yoksa muhasebe, pazarlama, reklam gibi bir çok şeyi kendiniz yapmak zorunda kalıyorsunuz.
Bu durumda kendi enerjinizi kendiniz tamamlamalısınız. Bazı olumsuzluklar bu girişim durumunda sizi yorar ve sizi bu işten caydırırsa yapmanız gerekenleri sizler için listeledik.
Konu ile ilgili derslerinize iyi bir şekilde odaklanıp çalışmanız gerekiyor
Eğer bu mesleği yapmak istiyorsanız piyasayı iyi bilmeli, bu sektör için kullanılması gereken yöntem ve teknikleri iyi bir şekilde öğrenmeye önem vermelisiniz. Öncelikle kendinize bir iş planı hazırlamalısınız. Hazırlayacağınız bu plana oranla kazancınızda artış gösterecektir. Ayrıca sizin gibi bu mesleği yapan kişileri takip edip incelemelisiniz.
Çeşitli uygulamalarda bu kişileri bulun ve ne iş yapıyor, nasıl hizmet veriyor, müşteri kitlesi nasıl gibi soruların cevabını bulmak için araştırma içinde olmanız gerekiyor. Özellikle bu mesleği tercih edenler adı üstünde sosyal medyadaki tüm yeniliklerin yakından takipçisi olmalı ve iyi şekilde öğrenmelidir. Tabii ki bunlar için internetten destekler alabilirsiniz.
Hızlı ve eksik değil, yavaş ve düzenli bir başlangıçla başlayın
Sosyal medya danışmanı olma kararı verdikten sonra yavaş yavaş kendinizi bu işe adapte etmelisiniz. Örneğin şuan sabit bir işiniz var ve siz ayrıca sosyal medya danışmanı olmak istiyorsunuz, öncelikle kendinize bir kaç tane müşteri bulun ve bu işi yapıp yapamayacağınızı tartın. Diyelim ki her şey sizin için harika gidiyor zaten artık başka müşterileri de kendinize çekebilirsiniz. Fakat baktınız ki bu iş size göre değil o zaman o deneme sürecinde sabit işinizi de kaybetmemiş olursunuz.
Nasıl müşteri bulacağım diye düşünüyorsanız hemen söyleyelim. Built, İndeed gibi sitelerden müşterilere ulaşabilirsiniz. Bu işi yapan başka arkadaşlarınız varsa size müşteri göndermelerini rica edebilirsiniz. Bu konuda kendinizi en iyi şekilde açıklamanız ve işinizi iyi yapacağınızı göstermeniz gerekmektedir. Zaten bu süreçte kendinizi sık sık tanıtmanız gerekiyor.
Sizin için en iyi çalışma yöntemi hangisi ise onunla ilerleyin
Sadece laptop ve internetiniz olması durumunda bile bu işi kolayca yapabilirsiniz. Belirtmeliyiz ki, başlattığınız operasyon sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için tim çabanızla çalışmalısınız. Bir örnek vermek gerekirse; kendinizi müşteri yerine koyup empati kurun. Randevularınızı oluştururken, tekliflerinizi verirken, sözleşme şartlarıyla ilgili, müşterilerinizle görüşme ayarlarken, ödeme ve fatura işlemleri ile ilgili hemen hemen her konuda müşteri odaklı düşünmeniz sizin için daha iyi olacaktır.
Genel mi yoksa spesifik mi müşteri kitlesiyle iş yapacaksınız buna karar verin
Her müşteri kitlesiyle mi çalışacaksınız, yoksa belli bir alanda çalışma yapan müşterilere mi sosyal medya danışmanlığı yapacaksınız? İkisinin de hem eksileri, hem artıları bulunmaktadır. Bunları detaylı araştırarak çalışma yapmak istediğiniz müşteri kitlenizi seçebilirsiniz.
Hangi ürünü ve hizmeti kullanacağınıza karar verin
Çalışma yapacağınız hizmet ve ürünleri liste halinde sizlerle paylaştık;
- Sosyal medya eğitimi,
- Sosyal medya hesaplarının analiz edilmesi,
- Sosyal medya hesaplarının yönetilmesi,
- Sosyal medya stratejisi,
- Paylaşılacak içeriklerle ilgili danışmanlık,
Bunlar gibi bir çok alanda çalışmalar yapabilirsiniz.
Önce siz müşterilerinize örnek olmalısınız
Sabit müşterilerinizle çalışırken ya da yeni müşteriler ararken kullandığınız yöntemleri kendi sosyal medya hesabınızda da kullanmalısınız. Ayrıca sosyal medyayı da aktif bir şekilde kullanın. Konuyla ilgili bloglar paylaşın. Böylece müşteri kitlenizi artırmış olursunuz.
Hata yapmamaya özen gösterin
Müşterilerinize yapacağınız çalışmaları detaylı bir şekilde anlatın ve anlattıklarınıza bağlı kalın. Ödemelerle ilgili sorunlar yaşamamanız için sözleşmeler imzalayın. Müşterilerinizle ve çevrenizdeki kişilerle iletişim kurarken dikkatli olun.