Kırım Savaşı, Avrupanın sonsuza kadar değişmesine neden olmuştu. Parçalanmasına kesin gözüyle bakılan Osmanlıya karşı yayılmacı politika izleyen Rusya, ülkedeki Ortodoksları kendi egemenliği altına almak istiyordu, Avrupada güç dengeleri Rusyanın lehine dönerken İngiltere bu duruma karşı kayıtsız kalamazdı, Rusyanın Güneye doğru genişlemesi İngilizlerin Hindistandaki kolonilerine ulaşımı için tehtid oluşturuyordu. Ortak çıkarlar nedeniyle Osmanlının toprak bütünlüğünü destekleyen İngiltere Osmanlı taraftarı bir politika yürütmeye başladı.
KIRIM SAVAŞI: AVRUPAYI SONSUZA KADAR DEĞİŞTİREN SAVAŞ
Rusya ve Osmanlı arasındaki gerginlik her geçen gün artarken 22 Haziran 1853’te Ruslar, savaş ilan etmeden Eflak ve Bogdan bölgesine saldırmaya başladı. Halk arasında padişaha baskı giderek artıyordu, 4 Ekim 1853’te Osmanlı Rusyaya 15 gün içerisinde Eflak ve Bogdanı boşaltması için nota verdi. 15 günlük sürenin sonunda uyarıyı dikkate almayan Rusyaya savaş ilan edildi. Bu sayede Avrupayı sonsuza kadar değiştirecek olan savaş başlamış oldu.
Osmanlı ordusu Balkanlarda başarılı olsa da zaman geçtikçe savaş Rusyanın lehinde ilerliyordu, son olarak Silistre de Rus kontrolüne geçti ve Rus donanması Karadenizde üstünlük sağladı, Bu durum İngiltere için önemli bir tehtiddi. Rusya ve Osmanlıya uzlaşı çağrısı yapan İngiltere ve Fransa, ultimatom vererek Rusyadan taleplerini dile getirdi. Rus tarafının bu talepleri reddetmesi üzerine İngiltere ve Fransa da Rusyaya savaş ilan etti.
İngiltere ve Fransa, Osmanlıya destek amacıyla Geliboluya asker çıkardı ve Varnaya gönderdi, Avusturyanın da baskıları üzerine Rusya Silistre, Eflak ve Bogdanı tahliye ederek savunma pozisyonuna geçti.
Müttefik Devletler Rusyayı barışa zorlamak amacıyla 20 Eylül 1854’te 30 bin Fransız, 21 bin Britanyalı ve 60 bin Osmanlı askeriyle Kırım yarımadasına çıkarma yaptı, savaş tahmin edildiği gibi kısa sürede sona ermeyince 1855 yıllında müttefik devletler 140 bin kişilik daha asker sevkiyatı yaptı. Ruslar yenildi ve çekilmek zorunda kaldı, yine de Kafkas cephesinde başarılı oldular ve Kars Rus hakimiyetine girdi. Bu sırada Rus Çarı I. Nikolay ölünce Rusya savaştan çekilmek zorunda kaldı, müttefik devletler savaşın galibi oldu.
Kırım Savaşının Sonucu
- Osmanlı ağır bir borç yükü altına girdi, ilerleyen yıllarda Düyunu Umumiyeyi kurarak ekonomik bağımsızlığını kaybetmek zorunda kaldı.
- Savaş sonunda Islahat Fermanı ilan edildi, Osmanlı bütün yurttaşlarına eşit haklar verdi, Batılı ülkelerdeki liberal düşünce Osmanlıda bu sayede yayılmaya başladı.
- Başta İngiltere olmak üzere savaşa katılan bütün ülkelerde halk çapında büyük bir savaş karşıtlığı başladı.
- Rus ekonomisi büyük bir çöküşe girdi, bu çöküş daha sonra Amerika kıtasındaki Rus toprağı olan Alaskanın satılmasına neden oldu.